Λέσχη – Εστία Νέας Σμύρνης
Το 1930, με πρωτοβουλία του Σωματείου «Ένωσις Αστών Προσφύγων», υπό την προεδρία του Θ. Καρύλλου, ιδρύεται δεύτερο σωματείο με την επωνυμία « ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ». Σκοπός της Λέσχης, όπως καθορίζεται από το Καταστατικό της είναι: « η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των μελών της και η εντεύθευν δημιουργία μέσων προς επωφελή κοινωνικήν δράσιν και ιδία ψυχαγωγίαν…».

Το 1938 με εισήγηση του Προέδρου Π. Χαλδέζου, η Λέσχη μετονομάζεται σε « ΕΣΤΙΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ» ενώ στο νέο καταστατικό διευρύνονται οι σκοποί και οι επιδιώξεις του Σωματείου. Η διάσωση, συλλογή και μελέτη υλικού που αφορά τον Μικρασιάτικο Ελληνισμό, καθώς και η ανάπτυξη κοινωνικής, μορφωτικής, εθνικής και φιλανθρωπικής δράσης, έρχονται να προστεθούν στον αρχικό σκοπό. Με την ίδρυσή της η Λέσχη στεγάστηκε στην οικία Π. Κόδρου ( Ομήρου 23). Στη συνέχεια στην οδό Θράκης 36 σε ιδιοκτησία του Η. Μαρσέλλου. Κατόπιν στο «Μοκαντόρ», στη συμβολή ρόδων και Φιλαδελφείας και αργότερα στην Ε. Βενιζέλου 37 σε κτίριο ιδιοκτησίας Ν. Παυλίδη. Το  1939 εγκαθίσταται σε μισθωμένο κτίριο της οδού 25ης Μαρτίου 27 στην Κεντρική Πλατεία, όπου και παραμένει μέχρι την μετεγκατάστασή της, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στο σημερινό μέγαρο της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Η Λέσχη και μετέπειτα η Εστία, παίζει από την ίδρυσή της ενεργό ρόλο στη ζωή της πόλης, ιδιαίτερα τα πρώτα δύσκολα χρόνια όταν το πρόβλημα της κατασκευής της κατοικίας που αντιμετωπίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, ήταν το κυρίαρχο.

Σε μία από τις συγκεντρώσεις της αποφασίζεται η δημιουργία Επιτροπής, για την επίλυση του ζητήματος, που καταλήγει σε διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος από το κράτος για την οικοδόμηση του οικισμού. Με τα χρόνια η δράση της περιορίζεται στα μορφωτικά και ψυχαγωγικά πλαίσια των καταστατικών αρχών της. Παραμένοντας μέχρι τις μέρες μας σημαντικό πνευματικό κέντρο της πόλης μας.
 
Get Adobe Flash player

ΑΜΕΑ